Apicas prestanda-blogg

Senaste inom it-trender, undersökningar och prestandatips

Webbprestanda: Att lära sig av sina misstag

website-performanceNär det kommer till webbsidor som kraschar så kan kunder ibland ge företaget i fråga en andra chans, särskilt om felet fixas snabbt. Faktum är att kunders förlåtelse är väldigt viktig för företag för att de ska kunna återfå förtroendet efter fel och behålla både lojalitet och utgifter. Men vad händer när webbsidan kraschar igen? Uppenbarligen har företaget inte lärt sig av sina misstag så när kunder ser fortsatt långsamma svarstider lämnar dom ofta sajten – för gott.

Ett färskt exempel på organisationer som inte lärde sig från tidigare krascher inträffade under Storbritanniens val 2017. År 2016 så kraschade Brexit-omröstningssajten på grund av en ökad mängd trafik och 2017 kraschade två relevanta valsajter av samma anledning. Först så kraschade ”Electoral Commission’s” webbsida två gånger på valregistreringens sista dag, och sedan kraschade Democratic Unionist Party’s (DUP) webbsida totalt när användare strömmade till sajten för att ta reda på mer information om partiet.

DUP’s webbsidas krasch i samband med valresultaten visar att organisationer alltid måste vara beredda på både det väntade och det oväntade.
DUP borde ha förberett sin sajt för att kunna hantera högre nivåer av trafik och lasttestat för detta innan ”den stora dagen”. Istället så blev det första intrycket för tusentals besökare ett felmeddelande vilket skadade deras rykte direkt.

På samma sätt så fanns det ingen ursäkt för Electoral Commission’s webbsidas krasch inför valet eller för Brexit-omröstningssajten som kraschade 2016; de borde ha förutsett att det skulle bli höga nivåer av trafik. För högtrafiksevent som detta så kan man räkna med att lasten kommer att ligga på 5-10 gånger mer än den normala trafiken. Det är viktigt att organisationer har rätt infrastruktur på plats för att kunna hantera detta eftersom konsekvenserna för webb- eller appkrascher, tyvärr, ofta är svåra.

British Airways kämpar till exempel fortfarande med att återfå sina kunders förtroende efter att deras IT-system kraschade och strandade tusentals arga passagerare, och som en konsekvens så fick de ett rejält finansiellt bakslag och skadat rykte då folk gick in på sociala medier för att uttrycka sitt missnöje.

Kort och gott så måste de som tillhandahåller en webbtjänst säkerställa att deras webbsidor kan hantera spikar i trafiken genom att förbereda sig och kontinuerligt testa och kapacitetsplanera för att förbättra sin prestanda i förväg. Om man inte lär sig av sina misstag är det troligt att konsumenterna inte kommer att förlåta, eller glömma.

New Call-to-action

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *