Apicas prestanda-blogg

Senaste inom it-trender, undersökningar och prestandatips

API:er och det digitala företaget

apis-digital-enterpriseApplication program interfaces, eller API:er, är centrala för digitala företags funktioner idag och de kommer att fortsätta att ha en avgörande roll i företags affärsfunktioner i många år framöver. För den oinvigde så definieras ett ”digitalt företag” som ett företag som använder sig av teknologi på både interna och externa nivåer för att bygga och bibehålla en konkurrensfördel.

Enligt CIO så är ett ”digitalt företag” mer än bara ett modeord: Det beskriver hur teknologin tvingar företag att förändra hur de fungerar för att kunna hålla jämna steg med användarkraven. Införandet av nya plattformar som smarttelefoner, läsplattor och Internet of Things (IoT)-enheter har gjort API:er centrala för det digitala företaget och de möjliggör en kommunikation mellan dessa olika typer av system.

Grundläggande om API:er 

I korthet så möjliggör API:er effektivare enhets- och applikationskommunikation och integration, vilket skapar en mängd möjligheter för företag att skapa nya produkter och göra existerande produkter mer high-tech. Tack vare API:er så kan den smarta klockan på din arm utbyta information med smarttelefonen på ditt skrivbord, och webbsidan du precis använde kan hitta en närliggande restaurang med hjälp av ett API som genererar en karta. Enligt Gartner så utökar API-ekonomin användningen av API:er till ”en rad affärsmodeller och kanaler baserade på säker åtkomst till funktionalitet och utbyte av data.” Företag i API-ekonomin använder API:er för att öka företagets vinst.

API:er är nödvändiga för det digitala företaget

Tittar man på det i sin kontext så är API-ekonomin en primär drivkraft för det digitala företaget i det moderna företagsklimatet.  Som en del av de nya grundpelarna för företag i den digitala världen, fungerar API:er som en kvanitiferbar tjänst som kan säljas och användas, ofta tillsammans med varandra, för att kunna erbjuda en full-feature produkt eller tjänst.

Utvecklare har än så länge bara skrapat på ytan när det kommer till hur företag kan använda API:er för att prestera mer effektivt och konkurrenskraftigt. Företag och organisationer över hela världen håller på att byta inställning till API:er, från ett stängt och internt koncept till ett externt sådant som tillåter utomstående utvecklare, företag och kunder att integrera tjänster och dela information över olika plattformar.

Omvälvande

API:ernas äntring in i det digitala företaget kan spåras tillbaka till när skräddarsydda applikationer på smarttelefoner började användas. Smarttelefoner är en omvälvande teknologi  då de får kunder att vilja göra allt på sina mobila enheter. Med detta kom också kravet på att effektivisera kommunikationsprocessen mellan applikationerna på smarttelefonerna och andra enheter såväl som integrering av applikations-features inuti andra applikationer. Enligt Gartner, så är spridningen och ökningen av IoT-enheter betraktat som en andra omvälvande teknologi så det ökar både kraven och möjligheterna för företag som vill använda API:er.

Men, ett API är bara så bra som sin prestanda. API-testningstjänster hjälper företag att identifiera och lösa problem innan de blir för stora att hantera på ett enkelt sätt. API-testning hittar inte bara problem utan även sätt att förbättra prestandan så att man uppnår en bättre användarupplevelse. Försäkra dig om att ditt företags API:er körs i så bra form de bara kan genom att kontakta oss på Apica redan idag.

New Call-to-action

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *