Apicas prestanda-blogg

Senaste inom it-trender, undersökningar och prestandatips

API:er – Driver digital business framåt

API-testingEn färsk artikel från Gartner belyser de spännande möjligheter som Application Program Interface (API)-implementationer erbjuder genom expansion av både räckvidd och vinst. Delvis tack vare spridningen av Internet of Things (IoT)-enheter. API:er är såklart inget nytt inom affärsvärlden men innan IoT började växa ordentligt så fanns det inte i närheten så många enheter som nu som använde internet för att utbyta information.

Företag kan utnyttja möjligheten att skapa, använda och integrera digitala plattformar, inklusive IoT-enheter, genom ett koncept som kallas microservices: skapandet av flera kommunikationsmekanismer som hanterar flera olika tjänster inom en större plattform. Gartner förutser att det kommer att finnas över 8.4 miljarder IoT-enheter världen över 2017, och uppemot 20.4 miljarder kommer att vara aktiva år 2020.

Vad är API:er och vad är API-ekonomin?

Enligt Webopedia så är ett API en ”samling rutiner, protokoll och verktyg som man kan använda till att bygga mjukvaruapplikationer.” API:er tillåter en del av en applikation att kommunicera med en annan, både inom samma system (som ett program som visar en datatabell som ett diagram) och med helt andra system (som två servrar som utbyter information med varandra). Enligt Gartner så betyder termen ”API-ekonomi ”en rad affärsmodeller och kanaler baserade på en säker åtkomst till funktionalitet och utbyte av data.” Kort och gott så är API-ekonomin affärsinfrastrukturen som används av enheter för att kommunicera med varandra.

Öka din räckvidd

Tack vare API-ekonomin så är det nu lättare än någonsin för företag att nå en större publik. Eftersom API:er är byggda för att effektivisera kommunikationen mellan system så kan företag designa och implementera API:er som enkelt kan integreras med tredjepartsplattformer och nå kunder på nya sätt. Oavsett om en interaktion sker över en dator, läsplatta, smartphone, smartwatch eller någon annan enhet, så gör API:er det möjligt för företag att kommunicera med sina kunder.

API:er kan också hjälpa till med att snabba upp time-to-market genom att fördela resurser på ett bättre sätt och förbättra det interna samarbetet. API:er kan hjälpa produkter och tjänster att nå kunder snabbare vilket ger en konkurrensfördel.

Öka vinsterna 

API:er hjälper företag att boosta sina vinstmarginaler genom en effektivisering av informationsutbyte som både reducerar operativa kostnader och möjliggör snabbare tjänster. Amazon kunde se ett starkt samband mellan laddningstider och konvertering, så företag har utan tvekan mycket att vinna på att ha snabbare tjänster. Utöver det så är det API:ernas skräddarsydda natur som gör dem så pass bra för skräddarsydda analytics som kan anpassas efter varje företags behov. API:er kan erbjuda en mängd information kring hur kunder använder dina tjänster.

Det är viktigt att hålla ordentlig koll på hur väl API:et och hosting-plattformen presterar; att endast implementera ett API är inte en magisk lösning. En proaktiv monitoreringstjänst kan ge insikt och den information som behövs för att kunna hantera prestandarelaterade problem innan de blir riktigt stora.

Oavsett om ditt företag redan använder API microservices eller funderar på att börja använda dem så finns vi på Apica tillgängliga för att se till att era implementationer körs som de ska. Att investera i API-testning kan hjälpa till med att boosta både internt och kundförtroende för era microservices och se till att varje lansering och uppdatering fungerar som tänkt. Kontakta oss redan idag.

New Call-to-action

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *