Apicas prestanda-blogg

Senaste inom it-trender, undersökningar och prestandatips

5 lärdomar från London Maraton-fiaskot

london-marathon

Förra veckan meddelade online-välgörenhetsinsamlingen Virgin Money Giving att de skulle lägga på 10 procent på donationerna till London Maraton efter att deras webbsida kraschat kvällen innan loppet.

Potentiella bidragsgivare lämnades frustrerade ända fram till morgonen då loppet ägde rum trots organisationens försök att fixa problemet. Löpare och insamlingsorganisationer missade helt den traditionella sista-minuten-vågen av donationer och deras insamlingsförsök blev lönlösa.

Virgin Money Giving var snabba med att be om ursäkt och tilläggen på donationerna var en fin gest. Men givetvis så borde nedtiden aldrig ha inträffat från första början. Speciellt på grund av ”hög efterfrågan” som organisationen menade att det berodde på.

Så vad kan vi lära oss från denna välgörenhetsinsamlingsmaskin som ligger bakom det största årliga välgörenhetseventet i världen? Här är fem lärdomar vi kan ta med oss för att säkra att våra egna sajter kan stå emot liknande topplaster:

1. Ta lärdom från tidigare erfarenheter. Organisationer bör titta på sina tidigare topplaster och beräkna vilken trafik man kan vänta sig. Virgin Money Giving kunde ta emot över 23 miljoner pund i donationer samma dag som London Maraton inträffade – det hade varit en bra utgångspunkt.

Den viktigaste aspekten i webbside- och applasttestning är att ställa in och testa för maximal mängd väntad trafik plus yttterligare en marginal baserad på tidigare data. Lasttestverktyg kan simulera topplastmiljöer snabbt och enkelt, och om din sajt fortfarande går ned kan testen hitta exakt vad som gick fel och var.

2. Var realistisk. Människor köar inte online och ingen koordinerar donations-tider så att sajterna kan få en paus. Man visste att perioderna dagen innan, samma morgon och under själva loppet skulle bli extremt högtrafikerade. Under sådana topplaster så måste webbsidan kunna hantera en maximal volym av användare.

3. Glöm inte bort de externa faktorerna. Annonser och andra typer av grafik kan också påverka din sajts prestanda. Genom att testa i förväg så kan du se till att du har gott om tid att fixa alla sådana typer av problem.

4. Vad är det som gör att din sajt kraschar? Moderna transaktionssajter har flera komponenter som behöver interagera med varandra för att kunna fungera korrekt. Under tung last så fungerar inte alltid dessa komponenter som de ska vilket ofta leder till fel på sajten. Genom lasttestning så kan organisationer och företag identifiera vilka de svaga länkarna är tillsammans med lastnivåerna som gör att webbsidan blir långsam och till slut kraschar.

4. Sträva efter motståndskraft. Om det finns något värre än en sajt som ligger nere så är det en sajt som kommer tillbaka med minimal kapacitet. Att veta hur du snabbt får tillbaka din sajt på banan igen efter en krasch är en stor del av att kunna förstå komponenterna bakom sajten. Om din webbsida kraschar under en topplast, se till att du följer Virgin Money Giving’s exempel: Erkänn felet, be om ursäkt för problemet och gottgör. Men ännu bättre är att se till att det inte inträffar från första början.

New Call-to-action

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *