Apicas prestanda-blogg

Senaste inom it-trender, undersökningar och prestandatips

Sänkta priser på flashminnen gör att SSD-servrar blir mer praktiska

SSD-serverAtt hålla webbsidors och applikationers laddningstider nere till ett minimum är absolut nödvändigt om man vill säkerställa en bra upplevelse för sina användare . Så när marknaden skapar en möjlighet att ersätta den långsammaste delen av ett system med en snabbare lösning är det värt att undersöka saken närmare. Enligt PC World så förväntar sig research-experterna på Gartner att priserna för Solid State Drives kommer att rasa under 2019. Dalande SSD-priser kan göra att fler och fler hosting-plattformar kommer att börja satsa på SSD-teknologi.

SSD-servrarnas kostnad

Från och med mars 2017 så kostar en kapacitetslikvärdig SSD mellan fyra och fem gånger så mycket som sin HDD-motsvarighet. Vad det motsvarar för verkliga användare beror på webbsidan eller applikationen. Plattformar som använder väldigt lite host-data kan enkelt rättfärdiga kostnaden, medan företag som behöver skyhög kapacitet för databaser och medialagring kommer att uppleva högre kostnader. Om ditt företag betalar för extern hosting så behöver inte SSD-baserade servrar kosta mycket mer än HDD-baserade sådana.

Men, om SSD-priserna rasar likt Gartner förutspår, så kan skillnaden bli så pass liten att den ytterligare prestandaboosten kommer att vara värd en mindre prisökning. Med SSD tjänar man också in det högre utgångspriset genom dess energieffektivitet. Å andra sidan så kan SSD:s i högfrekvent skrivande behöva ersättas oftare än HDD:S.

SSD-servrars prestanda

Den största fördelen med flashbaserad SSD istället för hårddisklagring är att SSD utan tvekan vinner när det kommer till prestanda. Inom webbhosting så vill företag se dramatiska fart-boostar i databaser, email, och Content Management Systems när de byter till SSD-baserad lagring. SSD:s kan till exempel hantera upp emot 80,000 Input-Output-Per-Second-kommandon jämfört med HDD:s 300. Det är dock viktigt att belysa att lasttestning och monitorering fortfarande är viktigt när man jobbar med SSD-serverlagring eftersom andra delar av infrastrukturen kan orsaka flaskhalsar.

Att ersätta HDD-lagring med SSD-lagring bör ses som en prestanda-boost och inte en prestanda-fix. Förändringen kan bli ordentligt stor om man tittar på konvertering: Amazon menar att en laddningstid på endast 100 ms mer än normalt motsvarar 1 procents mindre intäkter. Medan en reducering på 200 ms kanske inte är märkbar för den individuella användaren så kan det alltså innebära en skillnad på 2 procent mindre intäkter.

SSD-serverns livscykel

Beroende på användarfall så kommer serverhosting-anläggningen att behöva ersättnings-SSD:s. Den största tekniska nackdelen med SSD-lagring i servrar är att de inte kan radera och skriva om data till en och samma lagring allt för många gånger innan de slits ut jämfört med HDD-teknologi. SSD:s livscykler mäts i Terabytes Written, eller TBW, vilket beräknar programmerings/raderingscykler (eller hur många gånger en given datacell kan bli skriven innan den slits ut). SSD-minnesceller håller för mellan 1500 och 10,000 P/E cycles innan de måste bytas ut.

Den positiva sidan är att det finns väldigt lite annat som kan gå sönder i ett SSD och förkorta dess livslängd. SSD:s producerar inte så mycket värme, behöver mindre el och har inga rörliga delar. Traditionella HDD:s tenderar att slitas ned av vanligt användande. Ett sätt att jobba runt begränsningar är att strukturera servrarna att endast använda SSD-lagringen för ”read-only”- och ”write-rarely”-implementationer.

Att byta webbside- och applikationshostinginfrastruktur från HDD till SSD-lagring är bara ett sätt av många att förbättra sin prestanda på. Tjänster som lasttestning och webbsidemonitorering kommer att hjälpa ditt företag att få ut det mesta från er online-infrastruktur oavsett vilken lagring som används. Kontakta oss idag för att få veta mer om hur Apica kan förbättra dina användares onlineupplevelse.

New Call-to-action

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *