Apicas prestanda-blogg

Senaste inom it-trender, undersökningar och prestandatips

Internet of Things: På väg mot framtiden

internet-of-thingsI allt från serietidningar och tecknat, science fiction och fantasy så har vi fått se en framtid där våra bilar kör sig själva, våra kaffekokare startar sig själva och våra hus justerar sin temperatur genom ett fjärran knapptryck. I denna framtid är konsumeringen av information eller underhållning lika enkel som att be om den med ord och att planera sin dagliga färd till jobbet är det enklaste i världen eftersom ens bil redan vet om att vart vägarna är hårt trafikerade och undviker den rutten.

Den framtid vi har sett kanske kommer att inträffa tidigare än vi trott eftersom Internet of Things (IoT) strävar efter att koppla i princip allt vi använder till internet. IoT är ju i slutändan ett gigantiskt nätverk av sammankopplade ”saker”, vilket också kan inkludera personer. Genom användandet av applikationer och API:er så kan vi starta köksapparater hemma, ställa in termostaten och till och med fjärrstyrt kontrollera våra säkerhetssystem för att kolla till huset. IoT-förhållanden kommer att vara mellan person och person, person och sak och sak och sak.

Internet of Things skapades till en början för att möjliggöra ökad kommunikation maskin-till-maskin. Genom att det är byggt på molndata och nätverk av datainsamlande sensorer så blir det mobilt, virtuellt och ger omedelbar uppkoppling. Med IoT så kan allt i våra liv, från gatulampor till industriella maskiner bli ”smarta”. Att samla ihop all data från dessa sensorer och lagra datan kräver användande av molndata och nyskrivna applikationer som kan ge kunskap som kan samlas ihop utifrån den informationen. Men, mindre och mer precisa IoT-applikationer behöver inte alltid molnet för sina vardagsuppgifter. Sammankopplade ”smarta” tvättmaskiner och torktumlare kan enkelt skicka information mellan varandra och tvättmaskinen kan berätta för torktumlaren vilket program som använts så att torktumlaren kan justera sitt program därefter.

Industriella maskiner som oljeborriggar och jetmotorer kan också göras ”smarta” och berätta för operatörer när temperaturer börjar bli för höga eller när andra ”osynliga” problem börjar utvecklas. Detta möjliggör extra tid för att kunna stänga ned eller för nödprocesser så att man kan undvika katastrofala följder och fel. Byggnader kan göras ”smarta” genom rörelsedetektorer som känner av när områden är tomma och inte längre behöver fullt ljus eller temperaturjustering vilket gör att vi kan sänka koldioxidutsläpp och motverka den globala uppvärmningen. IoT:s fördelar kommer dock med utmaningar. Vi är redan medvetna om behovet av robusta applikationer och tålig säkerhet i våra vardagliga online-liv. Hur kommer adderingen av IoT att ändra detta?

  • Att skicka känslig information över internet kräver lager av säkerhet, inklusive datakryptering och webbside-verifikation. När mängden information som överförs plötsligt ökar på grund av IoT-enheter som skickar information kommer vi fortfarande att behöva vara säkra på att informationen endast hamnar där den ska och att den förblir säker när den väl kommit fram dit.
  • När IoT-enheter kan fjärrstyras så måste det finnas säkerhet på plats som säkerställer att endast de personer eller applikationer som tillåts kontrollera enheten kan komma åt den. Tanken på att någon skulle hacka din kaffemaskin kanske låter löjlig men om de kan gå från din kaffemaskin till din PC eller telefon så kan de kanske lyckas ta sig in i ditt hem eller företags säkerhetssystem.
  • Nya protokoll och API:er kommer behöva utvecklas för att möjliggöra funktionaliteten som IoT kräver. Dessa protokoll och API:er kommer också att behöva testas rigoröst med hjälp av verktyg som inte bara kan testa funktionalitet (se till att allt fungerar som det ska), utan även testa abnormaliteter och ovanliga fall där problem eller latenta säkerhetshål hittas.

För den individuelle konsumenten är dessa saker osynliga men inte omärkbara när API:er inte fungerar som de ska eller hål i säkerheten hittas som kräver mjukvaruuppdateringar eller andra lösningar. Bruket av IoT går framåt just nu eftersom fördelarna ser ut att trumfa riskerna. Men, brister i förtroendet för IoT på grund av säkerhetsproblem eller prestandaproblem kan sakta ned IoT-acceptansen avsevärt, vilket vore synd. För de företag som adderar IoT:s funktionalitet till deras enheter bör ett grundläggande krav vara att testa dessa noggrant för att kunna säkerställa säkerheten och full funktionalitet för sin slutkund och allmänheten.

 

Internet of Things: på väg mot framtiden…

New Call-to-action

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *