Apicas prestanda-blogg

Senaste inom it-trender, undersökningar och prestandatips

Flytta till molnet: Det här bör du veta innan du gör det

moving-to-the-cloudAtt gå igenom den, inte helt enkla, processen att flytta upp en applikation till molnet bara för att inse att den körs långsammare eller inte alls kan minst sagt skapa problem för ditt företag. Trots att en applikationsflytt från datacenter till molnet innebär mycket potential både för ens prestanda och ens budget så ska man inte se det som en magisk lösning på alla problem.

Cloud migration testing är en stor och viktig del av flyttprocessen och den hjälper ditt företag att se huruvida en applikation kommer att fungera som den ska i molnet eller inte, men också om den kommer att fungera bättre där än på en lokal server eller ett datacenter. Med andra ord så förenklar migreringstestning själva övergångsprocessen så att man kan flytta sin applikationer utan att totalt sänka dem.

Fördelarna med molnet

Molnet är en extremt fördelaktig affär ur ett företagsperspektiv: On-demand-skalning innebär att man inte längre behöver betala för hårdvara utöver vad applikationerna behöver. Om behovet ökar kan du skala upp din moln-hårdvara precis hur mycket du vill.

Utöver det så är utveckling numera mycket mer agilt då utvecklare inte behöver skaffa och konfigurera ny hårdvara för varje ny app. Att flytta applikationer till molnbaserade implementationer tar också bort begränsningarna som finns i samband med ett fysiskt eller virtuellt nätverk.

Nedsaktningseffekten

Den största nackdelen med att migrera till molnet brukar kallas ”nedsaktningseffekten.”
Med detta menas att en applikation presterar långsammare i molnet på grund av teknisk inkompatibilitet eller problem med effektiviteten i programmeringen. Enligt Infoworld ”så presterar undermåligt designade applikationer dåligt oavsett vart du kör dem.”
Men appar som drabbas av nedsaktningseffekten kan äta upp mer resurser i molnet än i ett datacenter vilket därmed helt förtar fördelarna med att flytta.

Planera innan du flyttar till molnet

En smidig migrering till molnet kräver en hel del planering. En flytt är inte alltid den bästa lösningen heller. Ibland bör applikationer helt enkelt stanna där de är. Nedan är några tips att tänka på när du ska planera ditt företags flytt till molnet:

Se till att din mjukvara och hårdvara är redo

När du testar molnapplikationer är det viktigt att se till att både mjukvaru- och hårdvaruinfrastrukturen fungerar som den ska. För att få båda att fungera bättre tillsammans måste man ofta arbeta om applikationerna så att de kan tillmötesgå molnbaserade implementationer. Det är här Cloud migration testing kommer in i leken med en kombination av lasttestning, överbelastningskontroll och prestandaacceleration för att förbättra prestandan.

Infoworld, menar att det finns tre tillvägagångssätt för att modifiera appar när man ska flytta till molnet:

  • flytta apparna direkt till molnen med noll eller liten modifikation,
  • ändra i koden på små sätt för att göra den mer molnmedveten, eller
  • jobba om hela applikationen för molnet

Dessa typer av migreringstillvägagångssätt involverar oftast att man arbetar om applikationerna så att de har minimalt beroende och fungerar väl med flera olika virtuella instanser för en smidig övergång.

Testa alltid den nya implementationen innan du inaktiverar den gamla för att undvika kostsamma, långvariga driftavbrott. Om du och ditt företag är på väg att flytta applikationer till molnet är våra experter redo att hjälpa till. Kontakta oss idag.

New Call-to-action

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *