Apicas prestanda-blogg

Senaste inom it-trender, undersökningar och prestandatips

Så mycket kostar nedtid

downtimeAtt förbättra sin prestanda och eliminera nedtid är två sidor av samma mynt när det kommer till kundkonvertering på ditt företags webbplattformar. Medan prestanda är relaterat till att öka försäljningen så har minskad nedtid att göra med att behålla försäljningen ditt företag redan besitter. Om ditt företag aldrig har behövt återhämta sig från ett serviceavbrott har ni haft tur: 90 procent av företag har nämligen upplevt oplanerad nedtid.

En av Apica’s nära partners, AppDynamics, publicerade nyligen en tämligen ögonöppnande infographic kring ”Den verkliga kostnaden för nedtid.” Medan man kan tycka att några timmars nedtid per år är en droppe i havet så är det i verkligheten så att dessa kostnader kan ackumulera till en väldigt stor förlust av intäkter.

Vad nedtid innebär för ditt företag

Ett litet eller mellanstort företag som drar in under en halv miljard kronor per år kan förlora runt 77 000 kronor per timmes nedtid. Även om man har en upptid på 99.9 procent så blir det drygt 675 000 per år. Siffrorna blir värre allt medan nedtiden ökar: 99.5 procents upptid innebär över 3 375 000 kronor i förlorade intäkter, medan 99 procent upptid innebär mer än 6 750 000 kronor i förlorade intäkter.

För att sätta dessa siffror i perspektiv kan man räkna på att en webbsida som är online 99.9 procent faktiskt är offline 86 sekunder per dag, eller 10 minuter per vecka. Även kortare återkommande serviceavbrott kan tillsammans bli mycket pengar. En minuts avbrott här och där som kostar över 1200 kronor styck har en tendens att bli mycket över tid.

Vad nedtid innebär för branschen

I ett större perspektiv så förlorar företag enorma summor pengar varje år på grund av oplanerad nedtid. Enligt IDC, så förlorar Fortune 1000-företag mellan 1.25 och 2.5 miljarder dollar varje år på grund av serviceavbrott hos applikationer. Ett företag som drar in mer än 9 miljarder i årliga intäkter kan förlora runt 6 174 000 kronor per minuts nedtid. Vissa av dessa avbrott beror på datacenterfel som ligger utanför företagens kontroll, men många avbrott grundar sig i felaktigt konfigurerad och otillräcklig hosting-struktur vilket kan undvikas med tillräcklig förberedelse.

Förvandla nedtid till upptid

I de flesta fall så händer inte bara serviceavbrott; det finns flera varningstecken som leder upp till ett infrastrukturfel som man kan hålla utkik efter. Till exempel så låter lasttesttjänster en inte bara veta
hur mycket trafik ens plattformar kan hantera, utan kan också hjälpa företag att utveckla en plan för att utöka sin kapacitet till den mängd man behöver. Webbside- och applikationsmonitorering har en aktiv roll när det kommer till att förbättra prestanda och kan pinga företag när det är problem med deras plattformar innan problemen blir massiva.

Om du vill maximera ditt företags potentiella intäkter genom att minska er nedtid så finns våra experter redo för att hjälpa till. Kontakta oss redan idag för att komma igång.

New Call-to-action

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *