Apicas prestanda-blogg

Senaste inom it-trender, undersökningar och prestandatips

3 sätt att undvika nedtid: Vad vi kan lära oss från Amazon’s driftavbrott

amazons-outageAmazon’s driftavbrott (S3 webbaserad lagring) i norra delstaten Virginia orsakade storskaliga störningar för många företag – för att inte tala om de finansiella konsekvenserna av den fruktade nedtiden.

Det finns flera viktiga läxor företag kan lära av detta misslyckande, där nyckelbudskapet är att förberedelse är allt. Om Amazon’s moln kan gå ned så kan vilken sajt som helst gå samma öde till mötes utan ordentlig planering.

Tre saker att lägga på minnet:

1.    Nedtid kommer att bli (väldigt) dyrt för dig

 

Långsam webbprestanda kostar e-handelsföretag pengar. Sidor som tar längre än tio sekunder att ladda vinkar adjö till en tredjedel av alla potentiella kunder, och under den värsta delen av avbrottet tog vissa e-handlares sajter mer än trettio sekunder att ladda klart. Det är tre gånger mer än vad vårt tålamod mäktar med.

I november förra året satte vi ihop ‘Top 100 Web Performance Cyber Monday Index’. Utifrån den listan tittade vi på några företag som påverkades av Amazon’s S3-avbrott. Resultaten visade bland annat:

  • Nike – 12.3 sekunder långsammare laddningstid (642% ökning).
  • Target – 41.6 sekunder långsammare laddningstid (991% ökning).
  • Disney Store – 94 sekunder långsammare laddningstid (en enorm ökning på 1165%).

 

2.    Du behöver en plan B

 

När Amazon’s S3-avbrott inträffade så klarade sig vissa webbsidor bättre än andra. Generellt så fick de som använde flera olika databaser i molnet bara vissa fel medan de vars enda tredjepartsleverantör var Amazon hade betydligt fler.

Fördelarna med att använda en multi-cloud strategi är tydliga. Genom undvika beroende av en enda cloudleverantör så blir företag bättre rustade att fixa problem när en eller flera av deras leverantörer upplever ett avbrott. Denna typ av plan B är essentiell för alla som förlitar sig på molnmjukvara.

Molnet kan också användas för backup data, något som inte är så svårt som många tror. Ett molnbaserat krishanteringssystem är inte heller ett okänt koncept utan snarare något som liknar traditionell modell. Att lagra data på lokala servrar utöver molnet ger ännu ett lager av skydd för företag och hjälper dem att undvika att lägga alla ägg i samma korg.

3.    Förberedelse är A och O

 

amazon-outageFör alla typer av företag som finns online så är det viktigt att inte bara kunna hantera kriser om och när de inträffar, utan också att ha ett proaktivt monitoreringssystem som håller en uppdaterad kring potentiella problem.

Det finns en mängd olika monitoreringsverktyg som kan användas för att fånga driftavbrott innan de händer. Om ett element av webbsidan får fel, på grund av tredjeparter eller kanske betalningsprocesser, så kan dessa syntetiska hjälpare hitta felet och trigga ett larm för team som monitorerar webbsidans prestanda, oavsett vart i världen de sitter. Genom att använda sådana verktyg så kan företag ge sig själva en fördel när det kommer till att analysera orsakerna till ett avbrott och att sätta en återhämtningsprocess på plats.

Att en så pass stor leverantör som Aamazon gick ned borde ses som en stark varning till mindre företag. Det kan hända dig och förberedelse är A och O när det händer. Prestandadegradering kan reduceras genom regelbunden, schemalagd testning av sajten och dess applikationer. När även mindre avbrott kan få massiva finansiella konsekvenser så är en fungerande beredskapsplan något som kommer att rädda företag i det långa loppet.

 

New Call-to-action

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *