Apicas prestanda-blogg

Senaste inom it-trender, undersökningar och prestandatips

Att utveckla och implementera en monitoreringsstrategi

monitoring-strategyWebbside- och applikations-monitorering ger enormt värdefull information som kan hjälpa dig att förbättra din onlineplattforms prestandabaserade kundupplevelse. Men – informationen är bara lika användbar som vad ditt team gör med den. Enligt en undersökning av Big Panda, så hävdar personer verksamma inom IT-branschen att ”förbättring av deras organisations övergripande monitoreringsstrategi” är den största monitoreringsutmaningen under 2017.

[Kolla in vår ”Website and Application Performance Monitoring Best Practices guide” här]

Utveckla din monitoreringsstrategi

Din organisations monitoreringsstrategi är en långsiktig plan för att hantera plattformsprestanda över tid, och den är viktig för att du ska kunna få ut så mycket som möjligt av din monitoreringsdata. Företag som implementerar en stark monitoreringspraxis tycker ofta att det är enklare att lösa serviceavbrott.

Företag som vill utveckla en monitoreringsstrategi bör tänka på följande:

  1. Identifiera och inkludera alla större ägare i processen. Detta inkluderar utvecklare, QA, IT, management, ägare och marknad.
  2. Etablera vad som ska monitoreras inom webbsidan och den mobila applikationen, vilket inkluderar saker som att se innehåll, göra en transaktion och utföra en sökning. Fastställ vilka de vanligaste uppgifterna är och monitorera dessa.
  3. Diskutera kommande ändringar i plattformen med alla olika team och gör upp en plan att monitorera hur dessa ändringar påverkar prestandan.
  4. Sätt benchmark-mål för er prestanda. Dessa mål är också tacksamma när ni ska bestämma kriterier för alerts.
  5. Utveckla en location-baserad monitoreringsstrategi som håller ett öga på prestandan för samtliga användare i alla viktiga regioner.
  6. Kom fram till vem som ska hantera varje del av monitorerings- och utvärderingsprocessen.
  7. Fastställ en frekvens för hur ofta ni ska utvärdera och justera när det behövs.
  8. Fortsätt att ha möten med ägarna för att utvärdera strategin varje eller varannan månad.

Agil utveckling = Agil Monitorering

Tyvärr så kommer utvecklingen av en monitoreringsstrategi knappast att bli enklare: IT-team hanterar fler rörliga delar än någonsin och det innebär att det finns mer att monitorera. Enligt undersökningen ansåg 54 procent av de tillfrågade att deras organisation är ”agil”. I undersökningen kan man också se att koduppdateringar och ändringar i infrastrukturen blir mer och mer vanliga och rör sig mot multipla uppdateringar varje månad istället för patches en gång i halvåret. Utvecklingsteam måste därför hålla koll på att prestandan håller jämna steg med uppdateringarna.

Hantera alerts effektivt

En lyckad alert-hanteringsstrategi ger din organisation en konkurrensfördel. Istället för att vänta på en rapport så får ditt team direkt en notifikation när en problematisk situation eller möjligt fel med plattformens prestanda dyker upp. Enligt Big Panda-undersökningen  sade 78 procent av de tillfrågade att reducering av alert-ljud, och för många onödiga alerts, är en utmaning. Får många alerts gör det svårt för team att fokusera på vad som är viktigt. Endast 26 procent av organisationerna som får 100 eller fler alerts per dag säger att de kan lösa tre fjärdedelar eller fler inom 24 timmar.

För en lyckad alert-strategi bör man tänka på följande:

  1. Definiera och justera tydliga alert thresholds. För få alerts innebär att du kan missa möjligheten att tidigt hantera problem. Får många alerts innebär att allt försvinner i mängden.
  2. Etablera kriterier för alerts som faktiskt betyder något och följ typiska användarfall. Slösa inte tid på prestandatestproblem från obskyra, främmande användarfall.

Tilldela olika typer av alerts till olika team beroende på vem som bäst kan hantera problemen. App-problem till exempel bör gå till app-teamet och sedan arbeta sig ned till IT-teamet istället för att börja allting hos IT och försöka tilldela därifrån. Spendera mindre tid på att fundera på vem som ska hantera problemen. Om ditt företag letar efter verktyg och kompetens för att implementera lyckad monitorering, kontakta oss på Apica idag.

New Call-to-action

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *